2021-05-26 13:39:23• hírek • Szatmár.ro

Egy kifejezetten a szexuális erőszak áldozatai számára létrehozott központról szavaztak a megyei tanács tagjai

A központ a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban jön majd létre.
A központ a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban jön majd létre.

A Szatmár Megyei Tanács szerdai, rendes havi ülésén jóváhagyta azt a határozattervezetet, mely által egy, a szexuális erőszak áldozatainak kezelését és rehabilitációját szolgáló sürgősségi központ jön létre Szatmárnémetiben.

Pataki Csaba megyei tanácselnök a tervezet kapcsán elmondta, a hiánypótló központot a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban alakítják ki, és minden olyan orvosi felszereléssel és berendezéssel ellátják, melyre egy szexuálisan bántalmazott nő kezelése során szükség lehet.


„A Nők És Férfiak Közötti Esélyegyenlőségért Országos Ügynökség elindítja a Támogatás az isztambuli egyezmény romániai végrehajtásához elnevezésű projektet, melynek összértéke 2.500.000 euró, és amit a Norvég Alap 2014-2021-es kiírásából finanszíroznak, az igazságügyi program keretében, amelyet a román Igazságügyi Minisztérium, mint programüzemeltető irányít. A program által országos szinten 10 olyan központ megnyitását tervezik, ahol a szexuális erőszak áldozatait fogják ellátni és kezelni.


Egy ilyen központ létrehozása Szatmár megyében lényeges jelentőséggel bír, hiszen nemcsak a szexuális erőszak áldozatainak megítélését változtatja meg, de a szexuális erőszak elleni fellépést is azáltal, hogy integrált szolgáltatásokat nyújt az áldozatok számára nemcsak orvosi, de törvényszéki vizsgálatok biztosításával egyaránt.


A projekt több területet is érint: a családon belüli erőszak, illetve a nők ellen elkövetett erőszak országos szintű, intézményesített felmérését; jogi intézmények közötti jobb együttműködést; speciális szociális szolgáltatások támogatását a családon belüli erőszak és a nemi alapú erőszak megelőzése és leküzdése terén; agresszor-tanácsadó központok létrehozását, egységes módszertan és szabványosított eszközök kidolgozását az agresszorokkal való együttműködéshez; támogatást és tanácsadást a szexuális erőszak áldozatainak; kampányok elindítását a családon belüli erőszak és a nők elleni erőszak megelőzése érdekében" - ismertette a projekt részleteit a megyei tanács.


Ezen projekt elindításához a Szatmár megyei tanácsosok a szerdai ülésen elfogadták a Nők És Férfiak Közötti Esélyegyenlőségért Országos Ügynökség, a Szatmár Megyei Tanács, a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, illetve a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház közötti együttműködési protokollum megkötéséről szóló határozattervezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: